Kokosowo-migdałowy baton energetyczny


 Kokosowo-migdałowy baton energetyczny

Czy Wiesz czemu akurat dziś zrobimy te batoniki ?

Ponieważ zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych i błonnika.

Przepis na te zdrowe i smaczne batoniki już od dawna nadaje energii osobom, które ćwiczą na siłowni, biegaczom, zawodnikom, rowerzystom, wspinaczom oraz wszystkim zapaleńcom, którzy się zdrowo odżywiają. Znane są z tego, że płatki owsiane, rodzynki i miód zawarte w tych batonikach uzupełniają utraconą energię, a orzechy i ziarna pełne białka i tłuszczu odpędzą głód na dobre parę godzin.

Także jak tylko potrzebujesz zastrzyku energii to sięgaj po tą smaczną przekąskę…

No jak tam Zainteresowany Jesteś dalej jak zrobić te przepyszne batoniki ?

Czas przygotowania tylko 30 minut !

To do wykonania ok 20 batoników będą Ci potrzebne takie składniki jak:

* ½ filiżanki migdałów

* ½ filiżanki orzechów nerkowca

* 1 filiżanka wiórków kokosowych

* 2 filiżanki płatków owsianych

* ½ filiżanki sezamu

* ½ filiżanki nasion słonecznika

* ½ filiżanki pokrojonych rodzynek

* ½ szklanki masła orzechowego

* 1 szklanka miodu

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

A przygotowanie jest naprawdę bajecznie proste ?

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia.

Do dużego naczynia najlepiej do głębokiej michy wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, sezam, słonecznik i rodzynki.

W osobnym blaszanym naczyniu wymieszaj masło orzechowe i podgrzewaj na małym ogniu przez 1 minutę. Dodaj ekstrakt z wanilii i dobrze te składniki wymieszaj, a na stępie przełóż do naczynia z wiórkami i orzechami i porządnie wszystko razem wymieszaj.

Tak przygotowane składniki wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozciągamy całą masę formując prostokąt – wysokość ok 2,5 cm i całość będzie o wymiarach 25 cm x 30 cm. Pieczemy przez ok 15 minut i jak brzegi batona… zarumienią się na złocisto to już można wyjmować. Jak już ostygnie całkowicie to wkładamy go do lodówki na jeszcze parę minut, jak stwardnieje i się schłodzi to wyjmujemy i kroimy na małe porcje batoników…

Wartość kaloryczna całego batonika to tylko : 311 kcal,

Białko: 8g

Węglowodany: 30g

Tłuszcze: 20g ( w tym 5g tłuszczów nasyconych )

Błonnik: 5g

Sód: 26mg

Także takie zdrowe batoniki pełne składników odżywczych i błonnika można sobie zaserwować przy piciu porannej kawy, herbaty ziołowej jak również przed albo po treningu na siłowni lub po biegu.

Napisz co sądzisz o tym artykule ?

Czy podoba się Tobie taki przepis ?

 Serdecznie zapraszam do pozostawienia poniżej komentarza !

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego !

Trener dla Ciebie

Tomasz Andrzejewski

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *